Božično novoletne voščilnice 2020 - Sidarta

Božično novoletne voščilnice 2020

Kategorija:
 • Emilio Comici

  Akcijska cena: 21,90 
  Redna cena: 23,90 
  Angel Dolomitov
  David Smart

  Angel Dolomitov

  Emilio Comici sodi med pionirje in virtuoze šeste stopnje in velikane, ki so pomembno zaznamovali zgodovino alpinizma.
  V obdobju med obema vojnama je uvajal nove tehnike in pristope k plezanju, načrtno treniranje v domači Glinščici pa je botrovalo izjemnemu plezalskemu nivoju ter posledično vrsti drznih prvenstvenih smeri, kot so Comici – Benedeti v severni steni Civete, Rumeni raz v Mali Cini in epska smer Comici – Dimai v Veliki Cini, ki jo je zaradi spora z bratoma Dimai leta 1937 celo soliral v izjemnem času 3 ur in 15 minut.
  Kanadski alpinist in pisatelj David Smart je iz obstoječih virov, ki so bili pogosto nejasni ali zaviti v tančico skrivnosti, ustvaril impresivno biografijo enega najbolj nerazumljenih genijev alpinizma. Z občutkom in razumevanjem Comicijevega protislovnega značaja ga je na neki način rehabilitiral, ne da bi pri tem zašel v revizionizem. Poglobil se je v kompleksne mednarodne razmere tistega časa, v korenine italijanskega fašizma, ki je močno zaznamoval tako italijanski alpinizem kot tudi Comicija.

  Za Slovence je še posebej dragocena spremna beseda Comici in Slovenci.
  »Comici je živel, deloval in plezalsko rastel s Slovenci ali vsaj ob njih. Slovenci s(m)o bili njegovi prvi soplezalci. V večnarodnem okolju Trsta si je služil kruh, večjezično je sanjal o hribih, a dogajanje med obema vojnama je usodno poseglo v do tedaj enotno plezalsko skupnost …« je zapisal njen avtor Jernej Šček in v njej poglobljeno osvetlil specifiko dogajanja na Tržaškem med obema vojnama ter Comicijeve odnose s slovenskimi plezalci.

  Knjiga je prejela obe najprestižnejši nagradi za gorniško literaturo,
  Veliko nagrado gorniškega festivala v Banffu leta 2020
  in nagrado Boardman-Tasker leta 2021.

  Akcijska cena: 21,90 
  Redna cena: 23,90 

  Dodaj v košarico

  Jernej Šček, avtor spremne besede, je še dodatno osvetlil specifiko dogajanja na Tržaškem med obema vojnama in Comicijeve odnose s slovenskimi plezalci.