Mangart - alpinistični vodnik - Sidarta

Mangart – alpinistični vodnik

Peter Podgornik
Peter Podgornik

Gre za najpopolnejši pregled alpinističnega dogajanja v stenah nad Mangartskimi jezeri, saj so v vodniku zbrane vse preplezane smeri in variante v stenah tega območja, v »zimskem delu« na koncu vodnika pa so dodane še zimske smeri, zaledeneli slapovi in spusti na smučeh. Ker sta steni Vevnice in Malega Koritniškega Mangarta dobesedno prepredeni s smermi, se je avtor vodnika odločil tudi za klasične opise smeri, katerim sledijo natančne skice sten in vseh glavnih smeri ter črno-bele fotografije z vrisanimi smermi.
Vodnik je dvojezičen: slovenskemu tekstu z zgodovinskim pregledom, opisi smeri in kronološkim pregledom vseh smeri sledi osrednji del vodnika s skicami in fotografijami sten, temu pa celotno besedilo vodnika v italijanskem jeziku.

 

 

Akcijska cena: 15,00 €
Redna cena: 24,90 €

Prikaži več

Najpopolnejši pregled alpinističnega dogajanja v stenah nad Mangartskimi jezeri.

 • Plezališča brez meja

  Prednaročniška cena: 28,00 €
  Redna cena: 32,00 €
  Trst-Slovensko primorje-Istra

  Letošnja prenovljena in posodobljena izdaja vodnika Plezališč brez meja sovpada z dvaindvajsetletnico prve izdaje. Vodniček iz daljnega 1999 je prerastel v zajetno štiristo stransko z vrhunskimi fotografijami in skicami opremljeno knjigo, kjer je trenutno zbrano vse, kar je v plezalskem smislu obiska vredno na tem enkratnem plezalskem področju.
  V knjigi je predstavljenih 32 plezalnih področij Istre med Trstom in Reko in opisanih in vrisanih preko 3100 odlično zavarovanih in opremljenih smeri.
  Vodnik je plod sodelovanja plezalcev vseh treh dežel, informacije zanj pa so prispevali vsi glavni opremljevalci smeri. Vodnik je petjezičen, domačim jezikom, slovenščini, italijanščini in hrvaščini, sta dodana še nemški in angleški prevod.

  Vodnik izide 20.10.2021. Poštnina gratis.

  Prednaročniška cena: 28,00 €
  Redna cena: 32,00 €

  Dodaj v košarico
 • Slovenija – športnoplezalni vodnik

  Akcijska cena: 28,00 €
  Redna cena: 32,00 €

  Sedma dopolnjena in razširjena izdaja

  Od leta 1994, ko je prvič izšel vodnik po slovenskih plezališčih, se je število plezališč od pionirskih 38 povzpelo na sedanjih 99. V 7., dopolnjeni in razširjeni izdaji je zajetih preko 5000 smeri, skorajda brez izjeme dobro opremljenih in zavarovanih.
  V obstoječih plezališčih je bilo v zadnjih letih opremljenih skoraj več novih smeri in variant kot v vseh novo nastalih skupaj. Z izdatno pomočjo in sodelovanjem lokalnih plezalcev in poznavalcev je pričujoča izdaja korenito posodobljena in usklajena s stanjem na terenu. Dodanih je bilo nekaj novih plezališč: Mlinska peč, Planina pod Golico, Zatrata, Mislinja, Puščavnikove skale, Golobove pečine, ponovno pa je v vodnik uvrščeno plezališče Sopota, ki je sedaj v celoti preopremljeno in razširjeno. Povsod tam, kjer smo menili, da fotografija lahko olajša iskanje smeri, smo skice zamenjali s fotografijo. Vendar vrhunski akvareli himalajca, alpinista in slikarja Danila Cedilnika – Dena ostajajo naš zaščitni znak.

  Podatkom o plezališču so dodana opozorila, povezana s plezališčem in dostopom do njega, ter skica ali zemljevid dostopa z GPS koordinatami parkirišč in QR kodo.


  Brezplačna poštnina!

   

  Akcijska cena: 28,00 €
  Redna cena: 32,00 €

  Dodaj v košarico
 • Slovenija – športnoplezalni vodnik App

  Aplikacija za Android in iPhone

  Celoten vodnik s svojimi 544 stranmi, je sedaj dostopen na ekranu telefona.

  Aplikacija nas s pomočjo navigacije iz katerekoli lokacije pripelje na parkirišče pod izbranim plezališčem.

  Možen je nakup celotnega vodnika, posameznih sklopov ali le posameznih plezališč.

  Ko so plezališča naložena na telefon, so dostopna avtonomno brez povezave z internetom.

  Aplikacija omogoča iskanje oziroma razvrščanje smeri znotraj plezališč po kriterijih, kot so težavnost, višina ipd.

  Vsako smer je mogoče z enim klikom izvoziti v plezalni dnevnik, kjer ostane zabeležen datum vzpona in način, kako smo smer splezali.

   

   

  Aplikacija se lahko naloži brezplačno. Plezališče Armeško je odklenjeno, da si vsakdo lahko ogleda, kako deluje aplikacija.

 • Plezališča brez meja

  Akcijska cena: 15,00 €
  Redna cena: 29,00 €
  Trst-Slovensko primorje-Istra
  poškodovani izvodi

  Od prve izdaje Plezališč brez meja je minilo dobrih 18 let in v tem času se je na celotnem območju treh dežel, ki ga zajema ta, že kultni plezalni vodnik, zgodilo marsikaj. Število plezališč je z 12 naraslo na 31, število smeri pa s slabih 700 na skoraj 3000 (400 samo od zadnje izdaje leta 2014).

  In katere so glavne novosti aktualne izdaje?
  Kjer je preglednost narekovala uporabo fotografij, so te zamenjale skice.
  Poleg ažuriranega stanja v vseh obstoječih plezališčih so novosti predvsem na italijanski in hrvaški strani:
  – novo plezališče v Nabrežini/Aurisina ter novi dobro opremljeni sektorji na Napoleonski cesti in v Glinščici;
  – v Istri sta dodani plezališči nad Čiritežem in Medvejo ter novi atraktivni sektorji v Istrskih toplicah in Brseču.

  Vodnik je plod sodelovanja plezalcev vseh treh dežel, informacije zanj pa so prispevali vsi glavni opremljevalci smeri. Vodnik je petjezičen, domačim jezikom, slovenščini, italijanščini in hrvaščini, sta dodana še nemški in angleški prevod.

  Zadnji izvodi. Na voljo le še rahlo poškodovane knjige (upognjen vogal, risi na ovitku… ).

  Brezplačna poštnina

  Nova izdaja – poletje 2021.

  Akcijska cena: 15,00 €
  Redna cena: 29,00 €

  Prikaži več

  Vse skice dostopov so opremljene s QR kodami lokacij plezališč, kar bo vsaj  uporabnikom pametnih telefonov dodatno olajšalo iskanje plezališč.

 • Patagonia Vertical

  Akcijska cena: 28,00 €
  Redna cena: 38,00 €
  Chaltén Massif
  Rolando Garibotti, Dörte Pietron

  Na skrajnem jugu argentinske Patagonije se vzdolž meje s Čilom dviga veličastna veriga gora najdrznejših oblik. V množici granitnih stebrov in sten ter v led vkovanih vrhov izstopata slovita Cerro Torre in Cerro Fitz Roy. Zaradi zanesljivih vremenskih podatkov, ki v zadnjih letih omogočajo precej natančno napoved vremena, se je način plezanja v Patagoniji korenito spremenil. Vreme je sicer še vedno tako slabo kot nekoč, a dobro pripravljene in informirane naveze lahko izkoristijo tudi najkrajša obdobja lepega vremena.Pri načrtovanju uspešnega vzpona, ki ga je treba prilagoditi pričakovanemu obdobju lepega oziroma za plezanje primernega vremena, je poleg poznavanja smeri ključnega pomena logistika dostopa, sestopa in morebitnega umika. Vse to in še veliko več je zajeto v kompletnem alpinističnem vodniku po gorah nad Chaltenom, ki ga je avtor Rolando Garibotti označil za svoje življenjsko delo, ki pa bi težko izšlo brez pomoči soavtorice in soplezalke Dörte Pietron.Poleg natančnih skic, vrisov in opisov smeri so pri večini vzponov navedeni tudi priporočljivi dostopi in sestopi ter potrebna plezalna oprema in strategija vzpona. Kot eden najboljših poznavalcev teh gora s 30-letnim plezalskim stažem je vodnik obogatil z izčrpnim zgodovinskim orisom podočja in plezanja ter koristnimi splošnimi informacijami.  Naravnost osupljivo je, koliko kvalitetnih smeri ponujajo gore nad Chaltenom in kako močan pečat so v teh stenah pustili prav slovenski plezalci. V vodniku so dokumentirani vsi pomembnejši vzponi slovenskih alpinistov.
  Vodnik je uredil Lindsay Griffin.

  O avtorjih

  Rolando Garibotti, gorski vodnik in fotograf, je odraščal v Barilochah na severu Patagonije.Skupino Fitz Roya je prvič obiskal leta 1986, ko je kot 15-letnik z leto starejšim vrstnikom preplezal Agujo Guillaumet. Med njegove najpomembnejše vzpone spadajo prvi kompletni vzpon preko severne stene Fitz Roya leta 1996, prvi vzpon prek severne stene Cerro Torreja leta 2005(El Arca  de los Vientos s Salvaterro in Beltramijem) ter dolga desetletja najbolj zaželeni prvenstveni vzpon – prečenje Cerro Torreja (Travesía del Torre s Colinom Haleyem) leta 2008. Vse vzpone je opravil v alpskem slogu. Leta 2009 mu je italijanska vlada za njegovo športno kariero podelila častni naziv Cavaliere (vitez). Slovenski publiki se je predstavil na festivalu gorniškega filma leta 2010.
  Dörte Pietron se je rodila leta 1981 v nemškem Heidelbergu, kjer je diplomirala iz fizike. Po diploma se je odločila za kariero gorske vodnice in trenutno kot trenerka vodi ekipo mladih nemških alpinistk. V Patagoniji je prvič plezala leta 2008; od takrat se je štirikrat povzpela na Cerro Fitz Roy, med drugim po dolgi smeri Afanassieff z Argentinko Mileno Gomez kot 2. ženska naveza (za našima Tino di Batista in Moniko Kambič), z Rolandom Garibottijem pa sta opravila 2. ponovitev smeri Ensueño. Dvakrat je splezala tudi na Cerro Torre; prvič kot prva ženska po Ferrarijevi smeri v zahodni steni.

  Prva izdaja vodnika je na 38. mednarodnem festivalu gorniškega filma in literature Banff 2013, prejela prvo nagrado v kategoriji vodniške literature.

   

  banff_award_winner_logo_2013

   

  Akcijska cena: 28,00 €
  Redna cena: 38,00 €

  Dodaj v košarico

  V drugi razširjeni in obnovljeni izdaji je dodanih preko 60 novih smeri, ki so bile splezane od leta 2012.

 • Prvi koraki v svet vertikale

  Vili Guček

  Ali se rada pritožuješ:
  »Premajhna sem, sicer bi priplezala do vrha!«

  Ali si večkrat misliš:
  »Če bi bil močnejši, bi jo zagotovo splezal!«

  Knjiga je namenjena tebi!

  Kaj vedo gorski kolesarji in večina smučarjev, pa nam plezalcem še vedno ni povsem jasno?
  Da se vsakdo lahko spusti po bregu in tudi nekako pride v dolino.
  Tisto, kar dobre loči od ostalih, so slog, eleganca in lahkota, s katero premagujemo ovire.
  Večina plezalcev se v plezališčih ukvarja predvsem s premagovanjem lastnega dometa težav, le redkim pa se zdi pomembno, kako so smer splezali. Gučkova knjiga ne vsebuje načrtov treningov in vaj za moč, ampak razlaga principe racionalnega in pravilnega gibanja v steni, opozarja na napake in kako jih odpravimo.
  Knjigo bi moral prebrati vsak začetnik, preden se navzame napak, ki jih je kasneje težko odpraviti. Najbolj pa bodo presenečeni tisti, ki mislijo, da že vse obvladajo, pa bodo odkrili, koliko več se da splezati z isto močjo in boljšo tehniko.

  “Edini plezalni priročnik v slovenščini, ki se ukvarja predvsem z bistvom plezanja – gibanjem. Priporočljiv tako za tiste, ki menijo, da so premalo močni, kot tiste, ki se zavedajo, da so preveč močni!”
  Andrej Grmovšek
  “Nadvse uporabno … Skrivnosti, ki se jih sicer naučiš šele z večletnim trdim delom. Priročnik, ki ga potrebuje vsak plezalec.”Jure Golob
  “Vsebina knjige je simpatično vodilo k uspešnejšemu in racionalnejšemu plezanju. Avtor je strnil načine plezalnega gibanja v jasen, slikovit in uporaben okvir, ki ga lahko vsak posameznik izvaja sam. To ni »klasična« knjiga o treningu moči prstov, rok, ramenskega obroča … Je knjiga po mojem okusu, osredotočena na tehniko plezanja, ravnotežje …, ki tudi šibkejšemu plezalcu omogoča plezanje na visoki ravni.”Aljoša Grom.

  Priročnik je razprodan, možno ga je kupiti še v posamičnih knjigarnah ali trgovinah z gorniško opremo.

  Večina plezalcev se v plezališčih ukvarja predvsem s premagovanjem lastnega dometa težav, le redkim pa se zdi pomembno, kako so smer splezali.

 • Zimski vzponi

  Gregor Kresal

  Dvanajst let je minilo od prve izdaje vodnika Zimski vzponi − Julijske Alpe. V tem času se je v lednem plezanju zgodila revolucija, ki jo lahko primerjamo le s pohodom prostega plezanja v kopni skali. Cepini so dobili fantastično futuristične oblike, materiali in predvsem tehnika so napredovali do stopnje, ki si jo je bilo še pred nekaj leti težko predstavljati. Vstopili smo v dobo drytoolinga, zaledenelih previsnih streh, visečih sveč, ocen do M12?!, premoremo ledeniume, opremljene za varno plezanje z varovanjem od zgoraj … Kljub vsemu temu napredku materialov in tehnike pa zimsko plezanje še vedno ostaja resna aktivnost, za katero so potrebni podjetnost, pripravljenost na napor in garanje ter veliko izkušenj.
  Slovenija nudi enkraten teren za zimsko plezanje, kateremu bosta na novo pridobljeno znanje in razvoj tehnike verjetno še dala poleta. Droben, a ne nepomemben korak pomeni tudi pričujoči vodnik, ki zajema celotno področje Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp ter Karavank.
  Veliko smeri, ki so poleti nezanimive ali celo trivialne, v zimski preobleki zažari v povsem novi luči. V vodniku je zbrana večina do sedaj splezanih zaledenelih slapov in daljših smeri, ki si pozimi zaslužijo obisk in jih lahko preplezamo z uporabo sodobne ledne in kombinirane tehnike.
  S pomočjo lokalnih poznavalcev je avtor izbral in opisal skoraj 750 grap, snežno-lednih in kombiniranih smeri ter slapov v Sloveniji in zamejstvu.
  Še posebej dobrodošli bodo opisi nekaterih do sedaj vodniško slabo ali sploh neobdelanih plezalnih področij ter podrobna predstavitev daljših lednih smeri in slapov v zamejskih, a hitro in enostavno dostopnih dolinah in gorah Zahodnih Julijcev.

  V vodniku je zbranih in opisanih okoli 750 smeri in slapov.
  Večina jih je vrisanih na preko 200 fotografijah in skicah.

  Najpopolnejši pregled zimskih in lednih smeri pri nas do sedaj!

 • Mangart – alpinistični vodnik

  Akcijska cena: 15,00 €
  Redna cena: 24,90 €
  Peter Podgornik

  Gre za najpopolnejši pregled alpinističnega dogajanja v stenah nad Mangartskimi jezeri, saj so v vodniku zbrane vse preplezane smeri in variante v stenah tega območja, v »zimskem delu« na koncu vodnika pa so dodane še zimske smeri, zaledeneli slapovi in spusti na smučeh. Ker sta steni Vevnice in Malega Koritniškega Mangarta dobesedno prepredeni s smermi, se je avtor vodnika odločil tudi za klasične opise smeri, katerim sledijo natančne skice sten in vseh glavnih smeri ter črno-bele fotografije z vrisanimi smermi.
  Vodnik je dvojezičen: slovenskemu tekstu z zgodovinskim pregledom, opisi smeri in kronološkim pregledom vseh smeri sledi osrednji del vodnika s skicami in fotografijami sten, temu pa celotno besedilo vodnika v italijanskem jeziku.

   

   

  Akcijska cena: 15,00 €
  Redna cena: 24,90 €

  Prikaži več

  Najpopolnejši pregled alpinističnega dogajanja v stenah nad Mangartskimi jezeri.

Gre za najpopolnejši pregled alpinističnega dogajanja v stenah nad Mangartskimi jezeri, saj so v vodniku zbrane vse preplezane smeri in variante v stenah tega območja, v »zimskem delu« na koncu vodnika pa so dodane še zimske smeri, zaledeneli slapovi in spusti na smučeh. Ker sta steni Vevnice in Malega Koritniškega Mangarta dobesedno prepredeni s smermi, se je avtor vodnika odločil tudi za klasične opise smeri, katerim sledijo natančne skice sten in vseh glavnih smeri ter črno-bele fotografije z vrisanimi smermi.
Vodnik je dvojezičen: slovenskemu tekstu z zgodovinskim pregledom, opisi smeri in kronološkim pregledom vseh smeri sledi osrednji del vodnika s skicami in fotografijami sten, temu pa celotno besedilo vodnika v italijanskem jeziku.

 

 

Teža 300 g

Ocene


Zaenkrat še ni nobenih ocen.

Be the first to review “Mangart – alpinistični vodnik”